Як доглядати за букетом квітів
Багато людей цікавить питання про те, як треба правильно доглядати за свіжими квітами.
Незалежно від того, чи купили Ви квіти в квітковому магазині або на вулиці, або отримали їх в
подарунок, для довгого збереження квітів свіжими необхідно дотримуватись деяких правил догляду
за ними. Якщо Ви не поклопочетеся про квіти, вони дуже швидко пов'януть. Наприклад, якщо
залишити квіти в автомобілі влітку без кондиціонування, вони зів'януть буквально за хвилини.
І напевно всім відома ситуація, коли дарований розкішний букет квітів буквально на очах починає
в'янути і вже через декілька годинників вимагає "реанімації".
Ось декілька порад, як довше зберегти букет у всій його красі і свіжості.
Існує безліч способів зберегти красу зрізаних квітів.
Тут треба дотримуватися наступних правил:
|
У кожної зрізаної квітки видаляють зайве листя, особливо нижнє, яке буди нижче за рівень води у вази (а у троянд і нижні шипи). |
|
Кінець стебла зрізають гострим ножем (але не ножицями!), тримаючи стебло
під водою в широкій каструлі, щоб повніше розкрити судини стебла, що
забезпечують квітку водою. |
|
Для квітів з дуже твердим стеблом (троянд, хризантем) потрібний довший косий зріз. |
|
У стебел бузку або жасмину, що одеревіли, видаляють частину кори або розщеплюють їх кінець на 5-10 см. |
|
Стебла квітів, що виділяють молочний сік, таких як маки, підрізають і відразу ж опускають в гарячу воду з температурою 90-950С
або протягом трьох-п'яти секунд обвуглюють на відкритому вогні.
Молочний сік, що згорнувся, зіскоблюють, а після цього стебла відразу ж
опускають в холодну воду. |
|
Часто у водопровідну воду для квітів додають цукор (3-6 г на 100 мл
води). У такій воді довше зберігають свіжість троянди, гвоздики,
тюльпани, бузок, фрезія. Не виносять цукру амариліси, цикламени і
ромашки. |
|
Щоб запобігти розвитку бактерій, у воду додають декілька кристалів
перманганату калію (простіше кажучи - марганцовку), аспірин (1 пігулку
на 1 л води) або лимонну кислоту (2-3 г на 1 л води). Воду з такими
добавками міняють через 2-3 дні, а без добавок щодня. |
Коли ви ставите у вазу букет, не забудьте врахувати взаємну
сумісність квітів. Деякі квіти не
можуть знаходитися в одній вазі через те, що продукти обміну речовин,
які виділяються одними квітами, токсичні для інших. Необхідно пам'ятати,
що:
|
троянди прискорюють в'янення інших квітів; |
|
більш того, темно-червоні троянди згубно діють на троянди чайні; |
|
троянди і гвоздики - відомі антагоністи: у букеті вони затівають дуель, в якій гинуть і ті, й інші; |
|
лілії і нарциси не переносять присутність інших квітів; |
|
запашний горошок і жовті примули прискорюють в'янення будь-яких інших рослин; |
|
бузок, тюльпани і незабудки швидко гинуть, якщо до них у вазу поставити конвалії. Давно
відмічено, що на лісовій поляні, де ростуть конвалії, майже не видно
інших квітів, так сильно їх пригноблює запах "сріблястого лісового
дзвоника"; |
|
маки й орхідеї теж заважають рости іншим квітам; |
|
якщо до букета квітів додати резеду, то вона швидко зіпсує життя всім своїм сусідам |
Але є і поєднання квітів, що продовжують один одному життя, наприклад:
- троянди і лілії або квіти настурції (поодинці залишаються свіжими у
вазі тільки одну добу) разом з гілочкою туї (зберігаються 2-3 дні).
- тюльпани теж удвічі довше живуть у вазі з гілочкою туї.
Причина цього в стимулюючій дії речовин, які виділяють різні рослини.
Ще одне правило, що відноситься до всіх без виключення зрізаних квітів: ваза з букетом не повинна знаходитися
- на сонці
- на протязі
- поблизу опалювальних приладів, інакше будь-які, навіть найсвіжіші квіти вмить пов'януть через інтенсивну втрату вологи.
|