Які десерти не шкодять
фігурі? Звичайно, жоден десерт не можна віднести до
повністю дієтичних продуктів.
Всі вони готуються з калорійних
інгредієнтів — борошна, масла, яєць, сметани і т.п. Для вибору
найбезпечнішого для краси десерту уважно вивчіть етикетку. По-перше,
що менше компонентів входить до складу ласощів, то меншу втрату він
нанесе вашій фігурі. І по-друге, багато хто орієнтується винятково на
калорійність. Це помилка! Найшкідливіші десерти — з високим вмістом
жиру. Саме вони відкладаються на талії і стегнах, важко засвоюються і
негативно позначаються на роботі шлунково-кишкового тракту. Що
на солодке? Якщо від десертів ви
поправляєтеся — значить, просто не умієте їх вибирати. Адже є ласощі,
які можуть дозволити собі моделі, що навіть худнуть. Прісне тісто
(філо). Найбезпечніші для фігури десерти — з прісного (пісного) тіста,
основа якого — борошно, вода і рослинна олія. З прісного тіста готують
штруделі і всілякі пиріжки. Калорійність не перевищує 200 ккал.
Вміст жиру 1-2%. Зефір, пастила, мармелад. Зефір і пастила
готуються з фруктового пюре, цукру, білка і агару. У мармеладі міститься
пектин - речовина, що знижує рівень холестерину в крові і благотворно
вливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Калорійність близько
300 ккал. Вміст жиру — 0%. Морозиво. Один з найзбалансованіших
продуктів, піднімає тонус, активізує обмін речовин, легко засвоюється і
чудово утамовує тягу до солодкого. Поволі перетравлюється і надовго
залишає відчуття ситості. Чудово поєднується з кавою. З одного брикета
завдяки різним добавкам можна приготувати безліч різноманітних десертів.
Втім, варенням, горіхами, карамеллю краще не зловживати. Калорійність
— 150 ккал. Вміст жиру — 6-10 %. Заварне тісто. Готується з води,
вершкового масла, борошна і яєць. Достатньо легкий і нешкідливий для
шлунку варіант. Заварне тісто — основа великої кількості десертів.
«Коефіцієнт шкідливості» виробів із заварного тесту залежить від
начинки. Найкорисніша — фруктова і сирна. Калорійність — близько
300 ккал. Вміст жиру — 35%. Печиво, вафлі, сухарі. Будь-які
кулінарні вироби довгого зберігання містять ударну дозу цукру і жиру.
Володіють нульовою поживною цінністю, але і включають так звані
трансжири — особливий вид ненасичених жирів, одержаних штучним шляхом.
Вбудовуючись в клітини організму, трансжири перешкоджають повноцінному
живленню кліток і сприяють накопиченню токсинів. Калорійність —
450-550 ккал. Вміст жиру — 25-40%. Пісочне тісто. Тісто, яке
включає такі калорійні інгредієнти, як борошно, цукор, яйця, масло
(маргарин) — найважче і некорисне. Пісочне тісто найчастіше глазурується
шоколадним кремом, і стає зрозуміло, чому дієтологи не вітають пісочні
солодощі. Калорійність — 430 ккал. Вміст жиру — близько 45%. Листкове
тісто. Головний компонент листкового тіста — вершкове масло (82%
жирності), до якого додаються яйця і борошно. Якщо готове листкове тісто
ще намазати кремом (зазвичай використовують заварний, як в торті
«Наполеон») виходить важкий і надкалорійний десерт, побалувати яким себе
можна тільки у виняткових випадках. Калорійність 400 ккал. Вміст
жиру — 25,9%. Бісквітне тісто. Бісквіт, для приготування якого
потрібні тільки борошно, цукор і яйця, — ідеальний варіант. Це легкий,
добре засвоєний не дуже калорійний десерт. Ті, хто сидять на дієті,
можуть заправити бісквіт сметанним соусом (сметана, змішана з цукровою
пудрою) або шматочками свіжих фруктів. Іншим рекомендуємо «Пташине
молоко», яке вважається добре збалансованим десертом. Калорійність
— 280 ккал. Вміст жиру 10-15%. До речі Найкалорійніший
десерт всіх часів і народів — чизкейк — родом з Америки. У одному
десерті об`єдналися вершкове масло, сметана, крихта пісочного печива,
сир, яйця. У результаті одержали безпрецедентну калорійність кінцевого
продукту — 680 ккал.
Джерело: http://health.unian.net |